Las Fallas: Valencia 2015!

Las Fallas

Op het dak van het gemeentehuis

Las Fallas (spreek uit: Fajas) is een Spaans feest met 8 eeuwen traditie. Afgelopen week was ik daar met een groep (ex)-studenten Spaans uit Utrecht. Ik heb een fantastische week gehad met een hele fijne groep mensen!Las Fallas 3

Het hoogtepunt van het feest valt op 19 maart. Dat is San José (ook Vaderdag in Spanje). 8 eeuwen terug verbranden de mensen oude meubels. Deze vuren waren bedoeld om slechte energieën te veranderen in nieuwe, positieve energie. Een soort lentefeest dus.
De meubels veranderden in las Fallas, de beelden. Iedere beeld heeft een (actueel) thema. Vaak is het een kritiek op iets dat gebeurt in het land of in de regio. Ongeveer net zo als met Carnaval gebeurt. Sommige van deze standbeelden zijn zo hoog als gebouwen en er zijn maar liefst 770 fallas in heel de stad (!).

Las Fallas 4

“Mascletá” is de kunst om muziek te maken met vuurwerk. Dit is dus keihard knalvuurwerk en vindt iedere dag plaats op het middaguur op het centrale plein van de stad. Het is oorverdovend. Met mijn studenten waren we op het balkon van het gemeentehuis uitgenodigd om alles te zien en te horen. Een grote eer en een waar spektakel!

Las Fallas 5

Dan heeft het feest nog iets wat de mensen uit Valencia “Castillos” noemen. Dit is een imposant siervuurwerk, dat iedere nacht om 01:00 begint. Het is een onvergetelijk spektakel van licht & geluid. Er wordt wel 25.000 kilo vuurwerk per keer de lucht in geschoten.

Gemaakt van bloemen...

Gemaakt van bloemen…

Dan hebben we ook nog ‘las falleras”. Dat zijn meisjes die in een processie lopen, begeleid door muziek. Hun kleding is handgemaakt en dragen bloemen van de plaatselijke heilige. Tijdens de feesten is er dus van ’s ochtens vroeg tot diep in de nacht van alles te beleven. Nog veel meer dan ik in dit korte stukje kan beschrijven.

Las falleras

De beeldige: Las falleras

Naast vuurwerk, lichtshows, muziek en processies, verbrandt men op de 19e maart alle honderden beelden. Ook dat is een bijzonder fenomeen. Behalve dat Valencia geweldig is tijdens Las Fallas, kun je er ook nog eens heerlijk eten. De grote paellaschaal hebben we gegeten in restaurant La Pepica. Goddelijk. Paella wordt tegenwoordig gezien als typisch Spaans, maar komt van oorsprong uit Valencia. Er zijn talloze varianten (vegetarisch, konijn, kip, zeevruchten, en combi’s).

Las Fallas 10

Ik heb een superweek gehad, ondanks dat we volgens de weermannen de koudste maart sinds 100 jaar beleefden (een graad of 12). De sfeer in de stad was fantastisch en het fijne gezelschap maakte het feest compleet.

Las Fallas 11

Ik bedank iedereen voor een superweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.