Gofio: krachtvoer van de holenmens!

Gofio

Gofio

Gofio is hét voedselproduct van de Canarische eilanden. Het dieet op de archipel stamt nog grotendeels uit de pre-Spaansetijd. Het product is gemalen tarwe of gierst, in Nederland kennen we het als bloem. Op Gran Canaria wordt het nog steeds veel gegeten en is het overal verkrijgbaar. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog en andere tijden van schaarste werd het bij iedere maaltijd geserveerd. Logisch, want het is calorierijk en goedkoop!

Hoe kun je dit Canarische voedsel eten? Tja, eigenlijk is het op heel veel manieren te verwerken. Mijn zoontje van 2,5 jaar eet het als ontbijt. Ook in Nederland, want de gofio nemen we natuurlijk mee naar huis. Gemixt met warme melk wordt het een lekker papje. Leuk weetje, wie zich typisch Canarisch voelt noemt zich ´Canario como el gofio´. Vrij vertaald: zo Canarisch als de gofio.

Gofio escaldado

Gofio escaldado

Heel lekker en typisch is het gerecht ´gofio escaldado´. Je voegt de bloem naar smaakt toe aan een bouillon, bijvoorbeeld een visbouilon. De zachte, romige substantie combineert heerlijk met een zoet uitje. In restaurants serveert men dit gerecht als eetbaar bestek, de zoete uien dienen als lepel en als voedsel. Het lekkerste toetje van Gran Canaria, en wat mij betreft van heel Spanje, is ´mousse de gofio´. Zelfs de mensen die geen talenwonder zijn begrijpen wat dit betekent. Hoe je het maakt? Bekijk de video en ontdek het zelf (het achtergrondmuziekje is ook heel toepasselijk).

Oh ja, de gofio kun je vervangen door een Nederlandse variant, maar dat smaakt natuurlijk lang niet zo lekker. Buen provecho!

Eén gedachte over “Gofio: krachtvoer van de holenmens!

  1. Hoi,
    Ik heb op Tenetife dit verrukkelijke toetje gegeten, en daarna gezocht naar recepten hiervan, maar helaas. Alles is spaans, en bij vertalen gaat de helft verloren en krijg je heel rate uitkomsten. Zou je mij het recept voor Gofiomousse kunnen sturen in het Nederlands?
    Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groet,

    Mike Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.