Eet 12 druiven voor een gelukkig 2013!

12 druiven

12 druiven

In Spanje eten we op Oudejaarsavond 12 druiven. Als de klokken luiden eten we bij iedere slag een druif. Waar komt die traditie vandaan? Toen ik vroeg of het een oude traditie was zei mijn vader ´Dat doen we ons hele leven al´. Maar toen ik daarna vroeg of hij het als kleine jongen deed zei hij: ´Nee, tuurlijk niet´. Daar werd ik niet veel wijzer van, gelukkig hebben we Wikipedia.

De Spaanse variant vertelt dat het eten van druiven een relatief jonge traditie is. Vanaf ongeveer 1900 zijn de eerste geschreven bronnen te vinden. Daarna werd deze traditie bevorderd door wijnboeren, die hun  producten wilden promoten.

Inmiddels eten we niet alleen in Spanje 12 druiven, maar ook in Italië en Zuid-Amerika. Bijgelovig als we zijn moeten alle druiven precies op het juiste moment in de mond worden gestopt. Gebeurt dat niet, dan hebben we de maand waar de druif voor staat pech.

Wie liever geen 12 druiven eet, mag trouwens ook 12 slokjes cava drinken. Met druiven of oliebollen: ik wens iedereen een heel mooi 2013!

Eén gedachte over “Eet 12 druiven voor een gelukkig 2013!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.