Dit is géén banaan!

dit is geen banaan

dit is geen banaan

Wie op de Canarische eilanden een banaan eet, eet geen banaan maar een plátano. Het verschil tussen een plátano en een banaan? Ja, dat is afhankelijk van aan wie je het vraagt. De biologische indeling van dit fruit is vrij ingewikkeld, dus daar gaan we je niet mee vermoeien. Laten we het erop houden dat het ongeveer hetzelfde ding is. Met één essentieel verschil: de smaak.

Canariërs zweren bij hun eigen, vertrouwde plátano. Deze heeft meer smaak en is zoeter dan de lange gele joekels die je in West –Europa in de supermarkt ziet liggen. Maar klopt het ook? Wat amateur-internetspeuronderzoek verschaft geen duidelijkheid.

Het lijkt erop dat de banaan/plátano al in de 7de-eeuw verbouwd werd in de Canarische eilanden. De eilanden werden eeuwen later, vanwege hun ligging in de oceaan, gebruikt als tussenstop naar Zuid-Amerika. De banaan is dus eigenlijk een plátano, maar dan eentje uit een tropisch Zuid-Amerikaans klimaat.

Om een lange discussie iets minder lang te maken: het smaakverschil is wel degelijk te proeven. Een Canarische plátano heeft meer smaak dan een exemplaar van de Nederlandse groenteboer. Komt dat door het bijzondere klimaat op de Canarische archipel? Of toch omdat de afstand tussen producent en consument veel korter is? Ik denk eigenlijk het laatste…

5 gedachten over “Dit is géén banaan!

 1. U heeft helemaal gelijk wat betreft de smaak van een platano.
  Ik woon al sind 1995 in Tenerife en eet regelmatig een platano.
  De platano is inderdaad ietsje zoeter dan de doorsnee banaan maar
  ook wel iets kleiner.
  Als ik ze vergelijk met de welbekende chiquita dan is de platano
  eigenlijk maar een banaantje.
  Voor de zoetekouw is een platano in kleine stukjes gesneden met een
  bolletje vanille ijs een traktatie.

  vriendelijke groeten,
  Hans

 2. Beste Hans,

  Bedankt voor de aanvulling. Een Canarische banaan/plátano is inderdaad zoeter en daardoor (vind ik en smaken verschillen natuurlijk!) ook lekkerder. Inderdaad ook heerlijk in toetjes.

  Het fruit uit eigen land smaakt volgens mij altijd beter…

  Groet,
  Sonia.

  • De bananen zijn te vroeg geplukt en missen zo de zonnewarmte, de platanos zijn nog wel in de zon gerijpt. Nb die grote groene joekels, die in Nederland binnen komen kan je bij de verwarming geel maken, maar die zijn niet echt rijp!! Geef mij maar de platano en de mango van de Canarische eilanden.
   Ps. Bij gebrek aan beter eet ik hier wel gebakken banaan. Je moet toch wat.

 3. Platano is bakbanaan iets zoet dan banaan .Meestal is het lekker met vis en gele meel dat eten wij in Curaçao. Aruba.Bonaire.Spaanstalige eilanden
  .

 4. Ik schreef over Khao Tom Pad ( https://robalberts.wordpress.com/2024/01/06/khao-tom-pad/ ).
  De Plantano van Gran Canaria werd genoemd in een van de reacties. En zo kwam ik hier op deze blogpost.

  Er is volgens mij een verschil tussen dessertbananen en bakbananen. De dessertbanaan eet je rauw. De bakbanaan wordt gekookt of gebakken.

  Ik ben ondertussen wel heel benieuwd naar de smaak van een Plantano van Gran Canaria.

  Nieuwsgierige groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.