Celia Cruz: koningin van de Salsa!

Celia Cruz

Celia Cruz

Celia Cruz was een Cubaanse zangeres. Met haar uitroep ‘Azúcar!’ (=suiker) verwelkomde zij altijd haar publiek. Celia Cruz vluchtte met haar band al in 1959 haar geboorte-eiland Cuba. In de hele Spaanstalige wereld werd zij een fenomeen.

Haar vrolijke liedjes hebben altijd een boeiende tekst. Motto van onderstaand liedje is dat je moet genieten van het leven. Al had Celia Cruz al vanaf de jaren ’60 het Amerikaanse staatsburgerschap, haar Engels was niet van hoog niveau. Hier horen we de legende haar publiek in het Engels toespreken.

Kijk en geniet van de koningin van de salsa. Zij wilde op het podium sterven, maar helaas overleed zij in 2003 thuis aan de gevolgen van een hersentumor. Onderstaand liedje is mijn persoonlijke favoriet, ook omdat het veel gedraaid wordt tijdens Carnaval. Een feest dat op mijn geboorte-eiland (Gran Canaria) erg populair is.

Alle dagen feest in Spanje

San Fermin

San Fermin

Dat het in Spanje altijd feest is, is een vooroordeel. Er wordt ook gewerkt. Maar in Spanje is er op ieder moment van het jaar wel ergens een feest. Dat komt door het katholicisme. Al zijn de mensen minder praktiserend dan vroeger, de religieuze feesten worden wel door iedereen met groot enthousiasme gevierd.

Daarnaast heb je ongelooflijk veel bestuurslagen, die allemaal hun eigen feest willen vieren. Misschien niet handig voor de economie, wel voor mensen die houden van een verzetje. Het dorp, de stad, de gemeente, de deelgemeente, allemaal hebben ze minimaal 1x per jaar wat te vieren. En wat voor feestdag is het vandaag? Vraag het de Spanjaard en niet zelden moet hij het antwoord schuldig blijven.

semana santa sevilla

semana santa sevilla

Wie naar Spanje gaat, zou ook eens een festival of feest kunnen bezoeken. Het stierenrennen in Pamplona kennen de meeste Nederlanders van naam wel, maar er zijn nog veel meer grote en minder grote feesten. De vaste ingrediënten zijn: lekker eten, drinken, dansen en verkleden. Als je van vuurwerk houdt, dan is ‘Las Fallas’ in Valencia een aanrader. Dagenlang vuurwerk, Oud en Nieuw valt er echt bij in het niet. Of wat te denken van Semana Santa in Andalusië? Een week lang processies, maar voor velen ook het begin van de lente en een tijd om te volop genieten.

Las Fallas 2012:

8 september 2012: Onze Lieve Vrouwe van de pijnboom

O.L.V. van de pijnboom

O.L.V. van de pijnboom

Bijna is het weer zover, het grootste feest van de beschermheilige van Gran Canaria. Op 8 september lopen duizenden pelgrims van Las Palmas naar Teror. De patrones van Gran Canaria heet vrij vertaald ‘Onze Lieve Vrouwe van de pijnboom’. De klim is niet alleen lang, maar ook heel stijl. Op iedere plek van het eiland is het een feestdag, maar het epicentrum van de feestelijkheden is de religieuze hoofdstad Teror.

chorizo de teror

chorizo de teror

De stad is een van de mooist bewaarde stadjes van het eiland. De Canarische houten balkonnen zijn in veel huizen te zien. Sommige huizen dateren van de 16e-eeuw. Niet alleen de architectuur is fraai, het stadje is ook bekend om lekkere kazen en worsten. De bekendste is de befaamde ‘chorizo de Teror’. Op de hele archipel is deze te krijgen, lekker pittig!

Terug naar de feestdag. Als de gebeden van mensen zijn uitgekomen, lopen mensen uit dank de pelgrimstocht van de hoofdstad naar Teror. Daar aangekomen staan er boeren uit alle delen van de archipel. In kelderdracht verkopen zij eten en drinken. Ben je van plan om een keer te gaan naar deze of een andere romeria? Als je niet over de juiste outfit beschikt, val je als toerist natuurlijk extra op. Net als bij tijdens carnaval, gaat vrijwel iedereen verkleed.

Drinken, muziek en dans hoort er natuurlijk bij. Hieronder een historisch filmpje uit 1974. Nederlands gesproken, uit de tijd dat dictator Franco het nog voor het zeggen had.

Tuno: de lekkerste cactus van Spanje!

Reuzemango!

Reuzemango!

In Spanje mis ik soms Nederlands voedsel als verse melk, vla of yoghurt. Terug in Nederland is het net andersom, dan kan ik verlangen naar vers fruit. Natuurlijk, een Hollands appeltje of peertje is ook niet te versmaden. Maar wat ik echt lekker vind is hier op fruitgebied niet te krijgen. De geïmporteerde mango’s lijken qua vorm, smaak en afmeting in niets op de Canarische variant.

Zelf koop ik mijn fruit op de Canarische Eilanden het liefst op de markt. Niet alleen is het goedkoper, je weet ook zeker dat het uit de eigen regio komt. In Nederland zouden ze het ‘biologisch’ noemen. De mango’s hebben de grootte van een bescheiden voetbal en je vindt watermeloenen zo groot als skippyballen. Op de Canarische eilanden heerst een subtropisch klimaat, dus je treft er ook ander fruit aan dan in de Lage Landen. Sinaasappelen, druiven, mango’s, papaya’s, dat zijn de producten van deze archipel. Niet allemaal oorspronkelijk, wel allemaal erg lekker.

Een grappig weetje: men maakt onderscheid tussen bananen en platano’s, maar ook tussen bijvoorbeeld mango’s en manga’s. De manga’s zijn groter en er is volgens de fruitkenners ook een smaakverschil. Simpel gezegd: hoe kleiner hoe zoeter. Verder houd ik erg van tuno’s. Dat is de zoete vrucht van een cactus. Erg fris, fruitig en gezond. Wel uitkijken bij het schoonmaken, want de schil heeft haakjes die behoorlijk kunnen prikken in je huid.

Tuno of Tuna?

Tuno of Tuna?

De schil kun je het beste met mes en vork te lijf gaan. Snijd de kop en kont van de vrucht, dan haal je ‘het jasje’ er makkelijk vanaf. Je ziet ook veel mensen langs de weg deze cactussen voor ‘een prikkie’ verkopen. Waar we op de Canarische eilanden ‘tuno’ zeggen, daar rept de rest van de Spaanstalige wereld trouwens van ‘tuna’. Volgens Wikipedia worden ze vooral in Mexico veel gegeten.

Eet smakelijk / Buen provecho!

Moeiteloos Spaans leren

Moeiteloos Spaans leren spreken?

Moeiteloos Spaans leren spreken?

Ja dat wil iedereen wel, weinig moeite doen en toch een vreemde taal leren. Toch kan het. Sterker nog, toch moet het. In een vorig blog schreef ik dat het kan helpen om het leren van een vreemde taal niet te zien als last, maar als een leuke hobby. Daar ga ik deze keer wat dieper op in.

Hoe leer je nu moeiteloos Spaans? Eigenlijk is het heel simpel. Een taal leer je maar ten dele door het bestuderen van de regels. Het bewijs daarvoor vinden we in Spanje. In dit land leren de kinderen evenveel uren Engels als in Nederland. Toch spreken veel volwassen Spanjaarden niet of nauwelijks Engels. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat er inSpanje veel minder onbewust contact is met de Engelse taal.

Onderdompelen in de vreemde taal

Liedjes in de eigen taal zijn populairder, spreekvaardigheid wordt minder geoefend en films worden nagesynchroniseerd. Wie zich wil onderdompelen in een vreemde taal kan het beste emigreren. Als dat er nog niet inzet, dan is onderdompeling ook in eigen land een optie. Als beginner kun je bijvoorbeeld kijken naar het Spaanse nieuws. Iedere dag om 21:00 heeft TVE een nieuwsuitzending. Door de beelden begrijpen zelfs beginners waar het om gaat. Zo pik je onbewust veel op, je hersenen raken vetrouwd met voorheen vreemde klanken.

Doe alsof je geëmigreerd bent

Spaanse muziek is voor ieder niveau geschikt. Kies muziek die je aangenaam vindt, zo leer je met plezier wennen aan de nieuwe woorden. Ook het zien van een film kan een ontspannen manier zijn om je woordenschat te vergroten en je luistervaardigheid te verbeteren. Samenvattend: dompel jezelf onder alsof je geëmigreerd bent en je leer nog sneller Spaans. Een aantal voorbeelden van Spaanse muziek vind je op dit blog, Spaanse films vind je hier.

Studeer ze!

Spaanse les Utrecht: nieuwe cursus Spaans!

Spaanse les Utrecht

Spaanse les Utrecht

Spaanse les Utrecht start een nieuwe cursus Spaans. ´Wanneer mag ik me opgeven?´ Nu! ´Wanneer start de cursus?´ Binnenkort. De tweede week van september: maandag 10, dinsdag 11 en woensdag 12 september. ´Hoeveel plaatsen zijn er nog vrij?´ Weinig, geef je dus snel op. Er is nog plek voor beginners, maar ook voor gevorderden. Op dit moment nog 6 plaatsen in totaal beschikbaar!

Spaanse les Utrecht geeft dynamische, afwisselende Spaanse lessen. Een cursus waar je niet alleen in het klaslokaal wat aan hebt, maar die echt toepasbaar is in het dagelijks leven. De focus ligt op het verbeteren van je spreekvaardigheid. Je moet je kunnen redden in de Spaanstalige wereld, dat is het doel van de cursus.

Spaanse les Utrecht: kleine groepjes, leuke lessen!

We gebruiken veel actuele en alledaagse onderwerpen.  Muziek, hedendaagse cultuur, Spaans eten, films, kunst, alles gebruiken we om de lessen aantrekkelijk en levendig te maken. Het gevolg? Bij Spaanse les Utrecht leer je sneller Spaans.De groepjes zijn klein, zodat iedere student de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft. De kleine groepjes maken de cursus Spaans niet alleen leerzamer, maar ook leuker. En alleen als je met plezier naar de les komt gaat je Spaans snel vooruit.

Opgeven voor de volgende cursus Spaans?

Spaanse les Utrecht geeft les in het Vorstelijk Complex in Zuilen. Het pand is prachtig gerenoveerd en je kunt gratis parkeren voor de deur. Vanaf centrum Utrecht is het 20 minuten fietsen en ook met de bus is het prima bereikbaar. Daarnaast beschikt het Vorstelijk Complex over een prima restaurant en een gezellige bar, waar je voor of na de les wat kunt eten of drinken.

Meer weten over de volgende cursus Spaans in Utrecht? Opgeven voor Spaanse les in Utrecht? Neem contact op: ik hoor graag van je. Je kunt ook fan worden van de Facebookpagina, dan ben je altijd up-to date!

Waar eet je de lekkerste paella ter wereld?

Paella met zeevruchten

Paella met zeevruchten

Paella is een Valenciaans gerecht. De lekkerste paella´s vind je dan ook in deze streek. Al tref je dit gerecht nu in heel Spanje aan, op veel plaatsen is het lang niet zo lekker als hier. Op de Canarische eilanden of in Noord-Spanje werd vroeger geen paella gegeten.

Ook eet de lokale bevolking hier nog steeds beduidend minder paella dan in Valencia. Vaak wordt het in deze streken dan ook vooral door toeristen gegeten en is de kwaliteit minder. Echt lekkere paella vind je overal waar rijst verbouwd word. Grofweg: het midden, zuiden en de costa´s.

Een paella´s is een typsich Spaans gerecht, omdat je lekker kunt aanschuiven wanneer het je uitkomt. Het maakt weinig uit wanneer je komt, want in een ´paellera´ blijft het eten lang goed. Je kunt heel veel soorten groenten, vlees en vis in het gerecht kwijt.

Maar wat is nu echt typisch? Volgens een Valenciaanse vriend mogen artisjokken absoluut niet ontbreken. Anderen zeggen dat kip en konijn er absoluut inhoort. De één vindt vlees een doodzonde, de ander vindt het juist een must. Kortom; zoals het hoort bij een goede discussie zijn de meningen verdeeld over wat een echt typische paellaschotel is.

Terug naar de titel. Waar eet je nu de lekkerste paella van Spanje? Dit is geen officieel onderzoek, maar de lekkerste die ik heb gegeten was inderdaad in Valencia. Aan de kust is het beroemde restaurant La Pepica. Het restaurant bestaat al sinds 1898 en je hebt er mooi uitzicht op zee. Er zijn vast meerdere geweldige plekken om paella te eten.

Waar heb jij je lekkerste versie gegeten?

Hieronder een Mexicaanse versie (met artisjokken):

Miró: dé Catalaanse kunstenaar.

Joan Miró

Joan Miró

Joan Miró (1893-1983) was één van de grootste Spaanse schilders van de 20-ste eeuw. In Nederland is hij misschien minder bekend dan Picasso of Dalí, maar in Spanje, en zeker in Catalonië is dat anders. Zijn werk en leven zijn zeer geschikt om tijdens een cursus Spaans te bespreken. Voor beginners kijken we bijvoorbeeld naar zijn kleurgebruik. Studenten leren aan de hand van zijn schilderijen kleuren, dieren en objecten te benoemen. Voor de gevorderden bespreken we zijn leven en zijn ontwikkeling als schilder.

Mooi levensverhaal

Van zijn vader moest Miró ¨Iemand worden in het leven¨. Daar bedoelde hij mee: geld verdienen. Joan Miró ging Handel studeren en studeerde in de avonduren aan de kunstacademie. Zijn vader zag zijn geschilder als een ´onschuldige hobby´. Uiteindelijk kreeg hij een zenuwinzinking, omdat hij dingen tegen zijn zin deed. Hij trok zich terug op het platteland en schilderde daar “La Masía”. Hieronder zie je een afbeelding van dit schilderij. Hij ging zijn hart volgen en zou zijn penseel nooit meer neerliggen. Joan Miró werd een van de meest bekende en invloedrijke kunstschilders die Spanje ooit gekend heeft. Kortom: hij werd iemand!

miro-la-masia

miro-la-masia

Tan solo tú – Manuel Carrasco

Manuel Carrasco

Manuel Carrasco

Hier weer een liedje dat we wel eens gebruiken bij Spaanse les in Utrecht. De zanger Manuel Carrasco speelt ongecompliceerde liedjes. Nummers die makkelijk te volgen zijn, ook zonder al te veel kennis van de Spaanse taal. Carrosco won niet al te lang geleden de Spaanse versie van ´Voice of Holland´(Operación Triunfo).

Vaak is muziek niet heel makkelijk te vertalen. Veel woorden hebben een dubbele betekenis of zijn moeilijk verstaanbaar. Dat is bij dit nummer dus allemaal niet het geval. Daarbij komt: in deze clip zie je ook de tekst, dat maakt het nog makkelijker.

Waar gaat het nummer over? Bekijk de video, dan zie en hoor je het zelf!

(Foto: Wikipedia).

Dit is géén banaan!

dit is geen banaan

dit is geen banaan

Wie op de Canarische eilanden een banaan eet, eet geen banaan maar een plátano. Het verschil tussen een plátano en een banaan? Ja, dat is afhankelijk van aan wie je het vraagt. De biologische indeling van dit fruit is vrij ingewikkeld, dus daar gaan we je niet mee vermoeien. Laten we het erop houden dat het ongeveer hetzelfde ding is. Met één essentieel verschil: de smaak.

Canariërs zweren bij hun eigen, vertrouwde plátano. Deze heeft meer smaak en is zoeter dan de lange gele joekels die je in West –Europa in de supermarkt ziet liggen. Maar klopt het ook? Wat amateur-internetspeuronderzoek verschaft geen duidelijkheid.

Het lijkt erop dat de banaan/plátano al in de 7de-eeuw verbouwd werd in de Canarische eilanden. De eilanden werden eeuwen later, vanwege hun ligging in de oceaan, gebruikt als tussenstop naar Zuid-Amerika. De banaan is dus eigenlijk een plátano, maar dan eentje uit een tropisch Zuid-Amerikaans klimaat.

Om een lange discussie iets minder lang te maken: het smaakverschil is wel degelijk te proeven. Een Canarische plátano heeft meer smaak dan een exemplaar van de Nederlandse groenteboer. Komt dat door het bijzondere klimaat op de Canarische archipel? Of toch omdat de afstand tussen producent en consument veel korter is? Ik denk eigenlijk het laatste…