Bewust en onbewust Spaans leren

Onbewust leren

We weten wat bewust leren is. Dat is wat we kennen en oefenen tijdens de Spaanse les. We denken aan de grammatica, de uitspraak en zijn bewust bezig met de Spaanse taal. In dit blog vertel ik meer over het grote belang van onbewust een vreemde taal leren.

Onbewust leren: minstens zo belangrijk als bewust leren!

Onbewust leren 2Onbewust leren is niet minder belangrijk dan bewust een taal leren. Sterker nog: het is minstens zo belangrijk. Hoe leren we onze moedertaal? Het korte antwoord: onbewust. We neuzen niet in boeken en leren ook geen rijtjes. Mijn kinderen voed ik tweetalig op, mijn man spreekt Nederlands, ik spreek Spaans. Onbewust leren zij de twee talen, zij associëren iedere taal met één van de ouders.

Tweetaligen hebben twee aparte taalschema’s

Hun brein creëert twee aparte schema’s, een Nederlands schema en één Spaans. Deze schema’s blijven de rest van hun leven bestaan (als ze enige jaren tweetalig worden opgevoed). Werkelijk tweetalige mensen kennen alle nuances en uitzonderingen van die talen, omdat hun brein het beschouwt als twee volstrekt verschillende entiteiten.

Twee belangrijke aspecten: herhaling + onbewuste

Wat als we niet tweetalig zijn opgevoed? Hoe leren we dan een andere taal, zoals het Spaans? Natuurlijk kun je ook op latere leeftijd goed een vreemde taal leren. Er zijn 2 belangrijke aspecten die vaak vergeten worden. 1. Herhaling. 2. Onbewust leren. Cursisten kunnen veel meer doen dan het lezen maken van het huiswerk en actief participeren in de les.

Internet, muziek, tv = aangenaam en effectief!

Kijk bijvoorbeeld naar het Spaanse nieuws om 21:00 (als je digitale tv van Ziggo hebt, kanaal 624). Of kijk naar programma’s op het internet. Volgende week enkele van mijn persoonlijke favorieten. Onbewust leren is een effectieve, aangename en boeiende manier om je kennis van een vreemde taal te vergroten!

Eén gedachte over “Bewust en onbewust Spaans leren

  1. ik gebruik mivoca.com om mijn woorden te herhalen. In een mum van tijd kende ik heel wat woorden bij, enkel door ze snel te harhalen. Ik gebruikte duolingo voor mijn grammatica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.